Ontdek Noord-Korea
Eten en drinken in Noord-Korea
Proef kimchi, bulgogi en koude noedels en drink een Taedonggang biertje
Wat eet je in Noord-Korea?
Het basisvoedsel voor de Noord-Koreaan is rijst. Dit wordt aangevuld met bijgerechten.
Immers, de Koreaanse keuken staat bekend om het grote aantal bijgerechten, waarbij kimchi wel de bekendste is en het meest gegeten wordt. Dit kan bestaan uit verschillende groenten, maar de meest gebruikte versie bestaat uit gefermenteerde kool, gekruid met rode peper, knoflook en gember.
Erg populair is bulgogi oftewel de Koreaanse BBQ. Het bestaat uit reepjes biefstuk gemarineerd in sesamolie, sojasaus, knoflook en gember. Het wordt gebraden op een hout- of gasvuurtje dat op tafel staat.
Dé vrijetijdsbesteding in het weekend of op een feestdag is om met de hele familie en vrienden te gaan barbecueën in één van de vele parken in Pyongyang. Tegenwoordig word je regelmatig uitgenodigd om ook te proeven (en te toasten!)
Bezoek je Nampo en/of Mt. Chilbo dan mag je de overheerlijke barbecue van verse schelpen (tegen betaling) niet missen.
Tijdens een trouwerij wordt altijd naengmyeon gegeten, dit zijn koude noedels met groenten of koud vlees en een gekookt ei. Ik waarschuw je alvast; naengmyeon eten met de gangbare eetstokjes van roestvrij staal (rvs) is een uitdaging!
Bibimbab is ook een bekend Koreaans gerecht. Bibim = gemixt en Bab is rijst, het is een rijst gerecht met vooral groenten, zoals spinazie, taugé, eieren, komkommer of wortel. Dit kan ook aangevuld worden met vlees.
Pansangi werd vroeger aan het hof geserveerd. Dit is een maaltijd die bestaat uit vele kleine gerechten die worden geserveerd in 12 bronzen kommen, meestal vergezeld van soju, rijst en soep. Er is hier voor elk wat wils. Van groenten tot tofu, van kimchi tot gedroogd zeewier. Ons hotel in Kaesong is beroemd om haar pansangi.
Hoewel vlees in de maaltijden in Noord-Korea nooit zal
ontbreken, zullen vegetariërs weinig problemen ondervinden. Rijst en de meerdere bijgerechten geven voldoende variatie. Geef bij de boeking wel aan of je vegetariër bent, dan kunnen wij dit ook doorgeven.
Opvallend in Noord-Korea is dat de rijst en soep wordt gegeten met een grote lepel en de bijgerechten met eetstokjes van roestvrij staal, even wennen dus.
De ontbijten die in de hotels geserveerd worden, zijn geen culinaire hoogstandjes. Denk aan wat toast, jam, een gebakken ei en thee of slappe oploskoffie (soms tegen een toeslag). Rijst en kimchi zijn ook voorradig.
Wil je horen wanneer Noord-Korea weer open is?
Schrijf je in op onze NIEUWSBRIEF
Vul ons aanmeldformulier in en jij blijft op de hoogte!
Wat drink je in Noord-Korea?
Voor de Noord-Koreanen is soju de meest populaire sterke drank. Het wordt ook wel de Noord-Koreaanse wodka genoemd.
Het lokale Taedonggang Bier is goed en niet duur. Tijdens veel maaltijden is een biertje inbegrepen of betaal je een kleine bijdrage.
De Koreaanse mannen drinken graag en soms ook veel. Vrouwen worden niet geacht te drinken (en te roken). Je ziet dit in de parken waar families en vriendengroepen barbecueën maar ook bijvoorbeeld bij watervallen (en andere natuurwonderen). Het bedrijfsuitje kan niet zonder alcohol, overdadig eten, dansen en muziek (al dan niet zelf gemaakt of gezongen). Onze lokale gidsen schamen zich soms voor dit gedrag van hun landgenoten. Voor ons is dit een mogelijkheid om ontspannen in contact te komen met de Noord-Koreaanse bevolking.
Koffie is in Noord-Korea slecht verkrijgbaar en vaak erg slap. Omdat je meestal warm water hebt op je kamer is het aan te raden thee, oploskoffie of soep mee te nemen uit Nederland of te kopen in China.